Divadlo Bratří Formanů

BENEFIČNÍ DIVADELNÍ ODPOLEDNE / Rozkoš bez rizika / Benefice, Divadlo, Setkání

Spolek Rozkoš bez rizika se opět vrací na prkna lodi Tajemství, tentokrát s benefičním odpolednem na podporu dětského divadla Одеський ТЕАТР ЮНОГО ГЛЯДАЧА z Oděsy na Ukrajině.

PROGRAM:
18:00 – 18:30 ROZKOŠNÁ UKRAJINA (povídání o tom, co jsme už pro Ukrajinu udělali a co ještě chystáme)
19:30 – 20:30 KVĚTINOVÁ HARPYJE (Naše aktuální hra, celá ve verších o hostinské Anně)
21:00 – 22:00 ZOMBIE aneb VÁLKA JE ZA PLOTEM (Nová hra reagující na agresi Ruska vůči Ukrajině)

VSTUPNÉ NA BENEFIČNÍ ODPOLEDNE: 200,- Kč
Výtěžek věnujeme ukrajinskému dětskému divadlu Одеський ТЕАТР ЮНОГО ГЛЯДАЧА z Oděsy. Více o divadle na jejich webu www.tuz.od.ua

Divadelní hry odehraje divadelní soubor ROZKOŠ, obě hry napsala PhDr. Hana Malinová, CSc. a hudbu složil Vladimír Pecka.

OCHOTNICKÝ DIVADELNÍ SOUBOR ROZKOŠ: Ochotnický divadelní soubor Rozkoš funguje v rámci organizace R-R pro klienty a klientky. Není terapií v pravém smyslu slova, ale má terapeutické účinky. Pomáhá jim v nácviku pracovních dovedností jako jsou dochvilnost, spolehlivost, týmová spolupráce. Role, které neobsadí klientky a klienti R-R, hrají příznivci, zaměstnankyně a osoby z dalších marginalizovaných skupin, jako například lidé bez přístřeší, lidé žijící s HIV a další.

KVĚTINOVÁ HARPYJE:  Aktuální divadelní hra, je celá ve verších. Jak my říkáme “je to hra jedna báseň.” Nově se skládá ze 13 písní (ještě nedávno jich bylo jen 11) a pojednává o hostinské Anně, štamgastech Bedřichovi, Stromkovi a Mládkovi. Ti chodí pravidelně do místního hostince a většinou neúspěšně bojují o srdce Anny. Jejich už i tak neúspěšné počínání přeruší příjezd neznámého hosta – Chlapa, který si získá Anny sympatie. Pozor, hru hrajeme v Praze opravdu naposledy!

ZOMBIE aneb VÁLKA JE ZA PLOTEM: Impulzem k sepsání hry Hana Malinové (text) a Vladimíry Pecky (hudba) byla výzva ze strany ukrajinských dramatiků v českém časopise Svět a divadla, abychom prostřednictvím divadla informovali svět resp. diváky o tom, co válka znamená a jak změnila každodenní život ukrajinských občanu. Předvedení divadelní hry se má stát součástí benefiční akce a z vybraných peněz podpořit partnerské ukrajinské divadlo. Já osobně jsem si pro sepsání nové hry Zombie aneb Válka je za plotem vybrala text Jeleny Astasjevy „Slovník emocí v době války“. V úryvcích textů a popisu změn v intenzitě emocí v době války jsem nalezla inspiraci. S autorkou inspirujících textů jsem se shodla v tom, že ruské vojáky považuji za zombie, neboť vím od ukrajinských organizací, které působily na Krymu před jeho anexí, že první, po čem se ruští vojáci sháněli (ne úplně všichni, ale bylo jich dost), byly drogy. Pracovníci neziskových organizací v nich viděli své klienty. „Jsou to naši hoši!“ Samotná hra je rozdělena do čtyř částí:
1. Blby kecy – vztah Ukrajinců k jejich intelektuálním ruským přátelům
2. Zombie – jak se člověk stane vojákem bez vlastního úsudku, morálky atd.
3. Hlad – co to znamená, si v místech válečného konfliktu na Ukrajině obstarat jídlo
4. Zvěrstvo – silná, ale velmi diskrétně uvedená scéna o znásilnění (zvuky za plátnem)
Závěrem se vypočítává, jak lze za války zemřít. Lidé u nás už začínají být otupělí, neuvědomují si, že vy prostě nemůžete jen přepnout kanál a jste z toho venku, vy v tom musíte žít.

Akci pořádá divadelní soubor ROZKOŠ při spolku ROZKOŠ bez RIZIKA, za podpory MČ Praha 2, Výboru Dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Nadace Život umělce.