Divadlo Bratří Formanů

Promítání dokumentu Pentcho / Film

Zažijte s námi dechberoucí příběh o lidské vytrvalosti, odvaze a vůli k přežití. Promítání se bude symbolicky konat na divadelní lodi Tajemství na Vltavě.
Krav Maga Global CZ a Divadelní loď Tajemství vás zvou na premiéru dokumentárního filmu Pentcho, který zachycuje neuvěřitelný příběh posledního parníku, na kterém se podařilo utéct lidem z nacisty okupované střední Evropy. Samotný příběh je zajímavý i tím, že na palubě lodi byl mezi ostatními pasažéry i Imi Lichtenfeld (zakladatel sebeobranného systému Krav Maga), pro kterého tato zkušenost hrála významnou roli v dalším směřování života a měla krátce na to zcela zásadní dopad na tvorbu jednoho z nejúčinnějších sebeobranných systémů dnešní doby. Vstup je po přihlášení zdarma.

Pentcho (2018)
Autor: Stefano Cattini
Produkce: Sonne Film, Mosaic Film, RAI Cinema.
80 min.
Film bude uveden s českými titulky.

O příběhu lodi Pentcho
Příběh o stovkách mladých Židů, kteří se pokusili uprchnout z nacismem svírané střední Evropy do Palestiny. Sionistická organizace Betar pro ně zorganizovala útěk po Dunaji a přes moře na říční lodi.
Už v roce 1940 si byli Židé vědomi hrozícího nebezpečí, ačkoliv zprávy o transportech a masovém vraždění se k nim nedonesly. Skupina „vyvoleného národa“ se z Bratislavy snažila dostat do Palestiny na lodi Pentcho. Příběh pěti set pasažérů měl šťastný konec jen částečně.
Parník byl ve velmi špatném technickém stavu a ztroskotal u řeckého ostrova Chamélonés. Pasažéry zachránily italské lodě a odvezly do internace. V roce 1943 je na jihu Itálie osvobodili spojenci. Mnoho mužů pak vstoupilo do armády a bojovalo proti nacistům. Někteří se tak dostali zpět do Československa. O svých zážitcích ale příliš nevyprávěli. Naprostá většina pasažérů Pentcha se různými oklikami dostala až do Izraele. (převzato ze stránek České televize)
Krav Maga Global ČR je organizace s více než desetiletou praxí v oblasti osobní bezpečnosti a primární prevence. V rámci České republiky nabízíme kurzy a semináře pro širokou veřejnost, ozbrojené složky, státní a soukromý sektor. Mimo všech našich dalších aktivit realizujeme charitativní projekty jako např. projekt Nenechte si ubližovat, který se věnuje zvyšování úrovně bezpečnosti žen a dětí, Bezpečí pro seniory a několik dalších. Pracujeme jak s širokou veřejností tak i s obětmi různých patologických jevů (domácí násilí, znásilnění, šikana, pohlavní zneužívání, zločiny z nenávisti, obchodovaní lidé apod.)
Co se týká koncepce našich aktivit, tak se vždy snažíme o vymezení oproti bojovým sportům a uměním. Naše klienty neučíme, jak bojovat, ale jak se boji vyhýbat – mentálně, verbálně tak i fyzicky. Ve všech našich programech mají naši klienti možnost seznámit se s řešeními jednotlivých problémů na různých úrovních – přístup, prevence, bezpečné chování tak i na taktické a technické úrovni. Pro lepší představu o našich aktivitách doporučujeme naše internetové stránky:
www.krav-maga.cz

KDY A KDE?
5.9.2020 18:30
Divadelní Loď Tajemství
Rašínovo náměstí, Praha

CENA
Promítání je ZDARMA, ale kapacita je omezená. Pro vstup je nutné mít vyplněnou přihlášku na těchto stránkách :
http://www.krav-maga.cz/Kalendar-akci/Akce/Promitani-dokumentarniho-filmu-Pentcho-05-09-2020