Divadlo Bratří Formanů

FESTIVAL ARENA 2019 / Atelier Lefeuvre & André – Parbleu ! / Cirkus, Pro děti

(Loď Tajemství kotví na Smíchovské náplavce.)

Rodinné představení
Délka představení: 60 minut bez přestávky

 

Předpremiéra renomovaného uskupení, které oživí vše, co mu přijde do cesty.

Jean-Paul Lefeuvre a Didier André jsou jedněmi ze zakladatelů žánru nového cirkusu. Více jak třicet let vytvářejí performance plné brilantní artistiky, skvělých hereckých výkonů a hlavně vtipu s notnou dávkou sebeironie a nadhledu. Českému publiku je představil Ctibor Turba již r. 1994, poté, co se s nimi seznámil coby jejich pedagog na jedné z nejvýznamnějších francouzských cirkusových škol Centre national des arts du cirque. V současnosti jsou členy světově uznávaných souborů Que-Cir-Que a Cirque O. Diváci festivalu ARENA budou mít jedinečnou příležitost vidět jejich nejnovější představení ještě před jeho světovou premiérou.

Umělecký jazyk Jean-Paula a Didiera je s každým rokem přirozenější a přirozenější. Stává se řemeslem, které je skromné a důvtipné zároveň a jasně tak vykresluje jejich charakteristický styl „pomalého cirkusu“.
Jejich nová show vychází především z klaunského minimalismu. Oba umělci se nebojí jít až za hranu. Každá pomůcka, kterou nacházejí ve své boudě (deska, lopata, palice…), každý všední nástroj, se pod jejich rukama s pečlivou zručností proměňuje. Obratně uvádějí předměty v pohyb, vdechují jim život, duši… a někdy jdou ještě dál a z nástrojů udělají své partnery, kteří jim čas od času seberou záři reflektorů.
Jean-Paul a Didier již netvoří v kruhovém půdorysu. Nyní jejich tvorbu určuje tvar obdélníku, který připomíná hřiště na pétanque, tenisový kurt či obří kulečník… V každém případě, pravidla se nemění a zůstávají posvátnými zákony hrací plochy: jakákoli představa je vítána, ale musí být zpracována s důslednou péčí. Dostat se co nejdál, aniž bychom se brali vážně – to je ten nejtěžší úkol. Obnažení ve své vynalézavosti, úsporní v pohybu. Tito dva umělci sdílejí vlastní svět, v němž se setkává nepotřebné s nicotným a absurdita vyzývá ke smíchu… Dokud se nakonec neobjeví poezie, která všechny tyto zbytečné snahy odkryje.

 

Tvůrci: Jean-Paul Lefeuvre & Didier André

Inscenace vznikla v koprodukci se Scène nationale de l’Essonne Agora-Desnos, za podpory Théâtre d’Auxerre, Teatro Dimitri in Verscio a La Grenouillère v la Madeleine-sous-Montreuil a Divadlem bratří Formanů.