Divadlo Bratří Formanů

OKOfest vol. 1 – Na stejné vlně / Divadlo, Film, Setkání

OKO – mobilní komunitní centrum

Pražané si budou moci vyzkoušet, jak se cítí schizofrenik

Na pražské Náplavce odstartuje 8. července série akcí s cílem destigmatizace duševně nemocných. Na speciálním trenažéru si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jak se cítí člověk se schizofrenií. Proběhne také vernisáž výstavy děl výtvarníků s duševním onemocněním. Zahraje oceňovaný Kittchen, se slam poetry vystoupí Bio Masha. Děti si budou moci vyzkoušet animační dílnu.

Akce obsadí dvě lodě na pražské Náplavce – Avoid Gallery bude hostit výstavu třiceti velkoformátových obrazů, Loď Tajemství bude patřit divadlu na Lodi Tajemství bude divadlo a slam poetry.

Celá akce začne ve 14.00 a potrvá do 22 hodin. „Abychom nerušili noční klid, ve 22.00 se s Lodí Tajemství odrazíme od břehu a vyrazíme na dvouhodinovou plavbu. Zahraje k tomu DJ,“ říká Markéta Matoušková ze společnosti Art Movement.

Celá akce má za cíl propojit světy duševně nemocných a těch (zatím) zdravých. „Přiznat, že mi není psychicky dobře, se v české společnosti stále nenosí. To stigma, které na duševních nemocech leží, způsobuje mimo jiné to, že lidé odkládají návštěvu lékaře a jejich nemoc se zbytečně zhorší,“ říká psychiatr Radkin Honzák, který přispěje přednáškou s názvem „Jak se nezbláznit.“

Akci pořádá společnost Art Movement, která se tématu destigmatizace věnuje dlouhodobě. Záštitu má radní pro kulturu Prahy 2 ing. Jaroslav Šolc a Fokus, nejdéle fungující nezisková organizace na pomoc duševně nemocným.

Program OKOfest, vol. 1
Na stejné vlně

LOĎ TAJEMSTVÍ

12:00 – 14:00_____animační dílna s www.freecinema.cz
Téma: Kdo jsme?

15:00___________Pinocchio (divadlo Toy Machine)_na náplavce před Lodí tajemství
Někdy se může splnit i ten nejnesplnitelnější sen. Ale cesta k němu bývá delší než Pinocchiův nos.
délka 40 minut, pro děti od 3 let

15:00___________Paralelní životy (projekce filmu s diskusí)
Dokumentární, Česko, 52 minut
Film o lidskosti a naději se zabývá problematikou lidí s duševním onemocněním a ukazuje, jak se s nelehkým tématem vyrovnali v jiných evropských zemích.

16:30___________Richard Müller: Nepoznaný (projekce filmu)
Životopisný/Dokumentární film, Slovensko,  90 minut
Intimní portrét výrazné autorské osobnosti a jejího boje s neléčeným – a konzumací drog akcelerovaným – psychickým onemocněním: maniodepresí.

20:00___________Psycho Reloaded (divadlo Buchty a Loutky)
„Matko, cos to provedla?“
Na motivy slavného hororu loutkové divadlo. Poklona dobrému filmu, poklona špatnému humoru, poklona loutkové tradici. Tolik poklon, až mrazí v zádech.
délka 60 minut

Vstupné: 50 Kč

22:00___________after party – DJ

OKO – mobilní komunitní centrum by se mělo stát místem setkání duševně nemocných s těmi (zatím) duševně zdravými. Během osmnácti měsíců se otevře v šesti pražských městských částech. Jeho smyslem je skrze současné umění poukázat na problém sociálního vyloučení lidí s duševním onemocněním.

Interaktivní videoinstalace „Do vlastních rukou“, při níž zažijete na vlastní kůži, jak se cítí člověk se schizofrenií, když musí jít na poštu pro dopis
Filmy – divadlo – koncerty
Výstava výtvarných děl umělců s duševním onemocněním
Animační dílny
Improvizační dílny profesionálů s duševně nemocnými
Přednášky a diskuse, jejichž cílem je přiblížit svět duševně nemocných laické veřejnosti

OKO – mobilní komunitní centrum pořádá Art Movement a proběhne pod záštitou jednotlivých městských částí a neziskové organizace FOKUS.

Mobilní komunitní centrum OKO putuje Prahou a prostřednictvím umění vtahuje návštěvníky do světa lidí se zkušeností s duševním onemocněním. OKO svým bohatým programem ukazuje obrovský potenciál těchto lidí, ale zároveň dává nahlédnout do jejich života, ve kterém bojují se stigmatem a předsudky.

V každé městské části zakotví OKO na 3 měsíce a vytvoří tak jedinečný prostor pro setkávání, vzájemné poznávání a diskuzi nejen o duševním zdraví. Program nabízí filmové projekce (mimo jiné i Paralelní životy, v červencové edici s diskusí o tom, jak je film i po čtyřech letech bohužel stále aktuální), divadelní představení, koncerty, animační a improvizační dílny pro širokou veřejnost. Jeho nedílnou součástí jsou i přednášky a diskuse se zajímavými hosty, které propojí téma duševního zdraví s jinými společenskými, uměleckými a kulturními tématy. Na tomto budeme spolupracovat se Studiem 27.

Atraktivní zážitek široké veřejnosti umožní interaktivní videoinstalace „Do vlastních rukou“. Na vlastní kůži si každý návštěvník zažije, jak se cítí lidé se schizofrenií.

Celá akce by měla reálně, konkrétně a velmi intenzivně zapojovat i cílovou skupinu. A to jak na straně účastníků akcí a workshopů, tak i na straně tvůrců. Chystáme výstavu výtvarných děl umělců se zkušeností s duševní nemocí, literární dílnu vedenou lidmi se zkušeností z Centra pro rozvoj duševního zdraví nebo animační dílnu vedenou výtvarnicí, která má zkušenost s depresí. Taky bychom rádi dostávali inspirativní příběhy do médií.

Vernisáž výstavy a slavnostní zahájení projektu se koná v sobotu 8. července, záštitu poskytl radní pro kulturu Prahy 2. Poté bude akce pokračovat v dalších pěti městských částech až do konce roku 2018.

Naším hlavním partnerem je FOKUS.